Djotiš (Jyotish)

Djotiš je indijska vedska astrologija. Izvira iz pradavnih vedskih časov in pomeni ustvarjanje svetlobe. Osvetljuje nam življenjsko pot in nas seznani z našo karmično in darmično popotnico, s katero smo se tokrat inkarnirali. Ker omogoča tudi vpogled v obdobja, ki prihajajo, nam s tem odpre možnost, da določene stvari spremenimo.

V trenutku rojstva je skrita zgodba našega življenja. Starodavno znanje djotiša nam s tem ohranjenim znanjem in preventivnimi tehnikami odstira zaveso pozabe ter nam omogoča, da po svoji poti stopamo srečnejši in samozavestnejši.

DJOTIŠ JE NEIZČRPEN VIR MODROSTI

Beseda djotiš je sestavljena iz dveh sanskrtskih besed »djoti«, ki pomeni svetloba in »iša« oz. »išvara«, pomeni Bog Stvarnik. Djotiš torej pomeni ustvarjanje svetlobe ali preprosto je božanska svetloba.

Dr.Lad je napisal:
»Atma ( duša) ali čista zavest je svetloba, naše življenje je svetloba. Človekova potreba je spoznavanje te svetlobe.«

Djotiš nam poda možnost spoznati svojo preteklost, da lažje sprejmemo in spremenimo sedanjost ter izberemo še lepšo in boljšo prihodnost. Vsa naša pretekla dejanja so ustvarila našo sedanjost, tako bodo tudi naša sedanja dejanja ustvarila našo prihodnost. Vse v življenju ima svoj pomen. V modrosti djotiša je vsak posameznik edinstven in neponovljiv.

Djotiš in njegove preventivne tehnike pomagajo, da ugriz tigra spremenimo v pik komarja.

Djotiš pa vam predvsem pomaga na
POTI K RESNIČNI SVOJI BITI

Vedska analiza rojstne karte

Svetovanje djotiša poteka v djotiš Mati Pragya, to je razširjeno stanje zavesti, ko je gledanje prečiščeno omejenosti materialnega sveta. V tem stanju prihajajo prečiščene, dobrohotne energije in iz višjega zavedanja. Tako delovanje je iz srca. Že v sami pripravi na svetovanje začutim stranko in dobivam uvide v njeno življenje. Zavedam pa se odgovornosti in občutljivosti svetovanja, saj želim stranko motivirati na njeni poti in ji posvetiti z lučjo.

Postavitev in zapis planetov v vaši rojstni karti

Zajema zapis o tem, v katerem znamenju je bil postavljen posamezen planet v trenutku vašega rojstva ter kaj le-ta predstavlja v pojavnem svetu vašega življenja. Poda se vam jasna slika vašega življenja.

Obdobja
vašega življenja

Vsaki od devetih grah (planetov) pripada določeno obdobje, ko je njena energija dominantna v življenju posameznika. Imamo vpogled, kakšna bo ta energija.

Trenutni položaj planetov v povezavi z natalno karto

Položaj tranzitnih planetov prikaže trenutne situacije v določenih področjih življenja ter časovno opredelitev posameznih situacij.

Pogovor o neravnovesjih in podvrženosti boleznim v telesu

Osvetlimo lahko, katera področja v telesu so bolj izpostavljena določenemu neravnovesju. Kaj storiti, da se izognemo temu? Ste že bolni in želite vedeti, kam pelje vse to?

Program
preventivnih tehnik

Preventivne tehnike so namenjene izboljšanju karmičnih vplivov in usklajevanju naravnih načel posameznika. Z njihovim izvajanjem lahko povečamo svobodno voljo v življenju posameznika. Njihov glavni namen je, da nam ob rednem izvajanju dvignejo kvaliteto življenja.

Vaša karmična
in darmična zgodba

Spregovorimo o darmi, višjemu namenu življenja, osebni življenjski nalogi, poslanstvu ter možnosti uresničitve. Pregledamo vaše prednosti, talente in prav tako šibkejša področja ter možnosti opolnomočenja.

Osebno djotiš svetovanje

Podrobna analiza področij, ki si jih izberete sami

99€ / 2 uri

Karmična in darmična zgodba se izdela na podlagi trenutka vašega rojstva. Pomembno je, da veste točno uro, dan, mesec in kraj rojstva.

Diskretnost in zaupanje je pri svetovanju še posebno pomembno. Zaupanje smatram kot posebno darilo meni, ki mi ga oseba podari s svojo odprtostjo. Krog zaupanja se mora skleniti med nama, saj je le tako možno delovati s čisto energijo in intuicijo. Tukaj se izrazi duhovna raven svetovalca.

Vse o Djotishu

Kako izgleda svetovanje?

Svetovanje djotiša poteka v djotiš Mati Pragya – to je razširjeno stanje zavesti, ko je gledanje prečiščeno omejenosti materialnega sveta. V tem stanju prihajajo prečiščene, dobrohotne energije in iz višjega zavedanja. Tako delovanje je iz srca. Že v sami pripravi na svetovanje začutim stranko in dobivam uvide v njeno življenje. Zavedam pa se odgovornosti in občutljivosti svetovanja, saj želim stranko motivirati na njeni poti in ji posvetiti z lučjo.

Diskretno svetovanje

Diskretnost in zaupanje je pri svetovanju še posebno pomembno. Zaupanje smatram kot posebno darilo meni, ki mi ga oseba podari s svojo odprtostjo. Krog zaupanja se mora skleniti med nama, saj je le tako možno delovati s čisto energijo in intuicijo. Tukaj se izrazi duhovna raven svetovalca.

Za koga je primerno Djotiš svetovanje

Vsak človek je unikaten, edinstven, vsak s svojo življenjsko nalogo. Na svetovanje so mi prihajali večina uspešni in motivirani ljudje, ki so se znašli na razpotju življenja ali pa so se jim pojavile težave na drugem področju življenja, morda v zakonu ali pri otrocih.

Pridejo pa tudi ljudje, ki se znajdejo v veliki stiski. Nekateri so izgubili moč, fokus. Ko se osvetlijo situacije, se veliko lažje vidijo rešitve. Mogoče pa je potrebna zgolj potrditev, da se lahko v mitu ustavimo in smo v aktivni fazi mirovanja. To pomeni z zavedanjem, da se mogoče v loncu »kuha češarika«, ki potrebuje svoj čas.

Poznavanje djotiš karte je koristno za vsakogar. Pridejo obdobja, ko se znajdemo pred dilemo, kako in kam naprej. Bodisi, ko oseba ne vidi izhoda ali ko se začne spraševati, zakaj se ji to sedaj dogaja. Takrat je priporočljivo, da pogledamo v natalno karto, kjer tudi vidimo, kdaj se bo to obdobje zaključilo in predvsem, kaj je tisto, kar je v to situacijo človeka pripeljalo. Vsak, ki se odloči za svetovanje, se vsekakor že zaveda, da išče rešitev v sebi. Spremeni lahko samo sebe, ne pa drugega. Z spreminjanjem sebe sproži proces sprememb tudi v drugem. Po djotiš svetovanju se nam odpre širše zavedanje življenja

Kako izgleda natalna karta

Na svetovanju dobite razlago natalne karte, to je slika pozicije planetov v trenutku vašega rojstva. Gre za izris, razdeljen na 12 astroloških hiš (bhav), v katere so postavljeni določeni planeti (grahe) in pa znamenja (rašiji) določenih hiš. Ozvezdje sonca in planetov, ki se gibajo okrog sonca, lahko primerjamo z atomom, ki ima jedro in delce okrog njega. Ti atomi so tudi sestavni elementi našega telesa, točneje naše celice.

Kakor znotraj, tako zunaj.

Ravno takšna kot je slika in vibracija planetov v trenutku našega rojstva, prav takšna je vibracija atomov v človeku. Planeti ali grahe so v bistvu nosilci arhetipske energije, s katero delujejo na različna področja našega življenja. So principi, ki delujejo v vesolju. Tako npr.planet Mars vsebuje principe, ki jih prepoznavamo tudi v nas. Obstaja vzporednica med planeti in človeškimi možgani (npr.Sonce ustreza talamusu, Luna hipotalamusu…).

Karta nam govori tudi o zdravju in vitalnosti

Časovno lahko opredelimo obdobje, ko bo potrebno precej več paziti na svoje zdravje. Ko pride, na primer, v ospredje področje šeste hiše, se naglaša večji poudarek na zdravje. Če vidimo, da je na primer naše občutljivo področje želodec in prebavni trakt, bomo bolj popazili, kaj vnašamo v svoje telo. Razen tega pa bomo ozavestili, kako zelo vplivajo na telo naše misli.

Ozavestili bomo, kje izgubljamo živce in kaj lahko naredimo na tem področju. Če bomo naredili dovolj za svoje zdravje, nam ne bo nič hudega, če pa ga bomo takrat še posebej zanemarili, pa imamo potem lahko težave.

Dr.Rao, ayurvedski zdravnik. Celovitemu pristopu k ohranjanju zdravja in zdravljenju človeka so Vede posvetile obširno znanje ayurvede ( znanost o življenju). Natančno nam določi tip doše (osnovne konstitucije) in s tem tudi način zdravega prehranjevanja.
Ayurveda nam tudi nudi možnost prečiščevanja na vseh nivojih, imenovanega pančakarma

Izvor Djotiša

Djotiš je eno izmed znanj zapisanih v Vedah.
Djotiš so oči ved.

Djotiš je zakladnica starodavnega vedskega znanja iz obdobja pred več kot 5000 leti na področju starodavne Indije.
Sama beseda VEDA je sanskrtskega porekla in pomeni ZNANJE, ki so ga prepoznali rišiji – vedski modreci znotraj lastne zavesti in ga kasneje tudi zapisali. Rishiji so posedovali tudi znanje o astronomiji, astrologiji in velikih univerzalnih resnicah. Poznali so princip holograma.

Povezava med makrokozmosom in mikrokozmosom je bila za njih popolno spoznanje. Vedeli so, da vsak posamezni delček celote vsebuje elemente celote. Zaznavali so povezanost med našim osončjem in planeti (makrokozmos) ter našim življenjem (mikrokozmos). S poznavanjem gibanja planetov so lahko sklepali na potek razvoja življenja.

Djotiš je izredno natančno dodelan matematičen sistem, ki upošteva človeka kot del narave in njegovo delovanje kot del naravnih ritmov.

Djotiš so znali uporabljati že pred izumom računalnikov

V starem vedskem času so bili ljudje precej bolj odprti za znanja, povezana z višjo inteligenco. Znanja so znali prepoznati v sebi, imeli so preprosto Védenje. Rishiji so to znanje zapisali v vedske tekste. V današnjem obdobju računalništva pa so se izdelali programi, ki seveda prihranijo mnogo računanja. Danes prihaja do ponovnega razcveta Ved.

Zelo zanimivo je, da so astrologi še pred izumom teleskopa z neverjetno natančnostjo opisali vse planete na nebu, tudi tiste, ki nam niso vidni, njihovo oddaljenost in gibanje.

Ganeš, zaščitnik Djotiša

Drugo ime za Ganeša, Boga s slonjo glavo je Ganapati. ‘Ga’ pomeni intelekt, razum (budhi), ‘Na’ pomeni modrost (vidžnana). Ganapathi torej pomeni Bog razuma in modrosti ter vseh duhovnih entitet. ‘Ganas’ predstavlja čutila, zato je Ganapati Bog vseh čutil. Na praznik Ganapatija naj bi očistiti svoj um in ga ponuditi Njemu. Inteligenca se lahko izrazi v celoti samo, kadar je um čist. Šele tedaj lahko človek doseže svoj duhovni cilj.
Vinajaka je še eno ime za Ganešo, vlada razumu in duhovnemu spoznanju. Duhovno spoznanje pokaže, da je prisotna modrost. Zato je v svetih spisih zapisano, da modrost in duhovno spoznanje vedno spremljata Vinajako, blaginja in božanska blaženost, pa sta njegova sinova.

Djotiš in odnosi

Indijci večinoma preverjajo svojo zvezo pred poroko z djotiš partnersko kompatibilnostjo. Zanimivo, da vse pomembne raziskave kažejo, da so takšne analize pokazale verodostojnost podatkov. Djotiš partnerska kompatibilnost pomaga partnerjem osvetliti nezavedne dejavnike, ki se bodo udejanile v zakonu.

Pokaže tiste značajske lastnosti, katere je dobro ozavestiti, si jih priznati in sprejeti ali samo naučiti se delati z njimi. Vemo, da se zaljubimo v tisto, kar smatramo, da mi nimamo in to zaznamo v našem partnerju ter pričakujemo, da bomo potem celi. Z djotiš analizo izvemo, katere so skupne in katere različne značajske poteze.

Včasih je planet Mars postavljen v karti v posebnem položaju, ki mu rečemo »kuja doša«. Če imamo partnerja, ki ima tudi v tem položaju postavitev Marsa, bo mogoče vezo obdržati. V kolikor pa ima samo eden izmed partnerjev to postavitev, pa z veliko verjetnostjo pride do razhoda in je bolje najti partnerja, ki ima tudi postavitev »kuja doše«.

Preventivni ukrepi Yagye

To so izjemno učinkoviti vedski rituali, ki so pomembni vidik vedske znanosti. Yagya je vedski inženiring, ki deluje na subtilnem nivoju zavesti. Yagya pomaga pri odstranitvi ovir v življenju.

Yagyo izvajajo poznavalci vedskega znanja – panditi s pomočjo ognjenega rituala in petjem vedskih manter. Rituali potekajo na ravni čiste zavesti z namenom posamezniku odstraniti ovire in pripomoči k izboljšanju njegovega življenja. Najprej se naredi djotiš analiza, da se prepozna delovanje planetov, ki lahko že povzročajo zaplete ali nas morebitno to čaka v prihodnosti. Izjemno pomemben je položaj Lune. Na podlagi vseh dognanj se določi vrsta in čas izvajanja yagye.

Pandit dr. Dinesch Chandra Sati, doktor vedske znanosti in sanskrta, nam ponuja možnost izvajanja yagyj v svojem Research Institutu v New Delhiju. V ta namen ima zaposlenih enajst panditov.

Yagye lahko naročimo preko Hrama modrosti Sairama.

Imamo različne kategorije Yagyj:

Planetarne yagye
Planetarne yagye omogočijo pozitivne vplive planetov in nevtralizirajo negativnih vplivov planetov, vladarjev daš (obdobij) in tranzitov. Z yagyami dosežemo veliko podporo naravnega delovanja.

Rojstnodnevne yagye
Ta yagya se izvaja na rojstni dan ali pa dneve okrog rojstnega dne. Naredi se posebna djotiš analiza imenovana Varšpala. Na osnovi nje se določi, katere yagye se priporočajo.

Dnevne Yagye
Yagye za posebne dneve (poročni dan, nastopi, potovanja, otvoritve..) Cilj takšne yagye je zaščita pred negativnimi vplivi na tisti dan.

Posebni namen Yagye
kot je izpolnitev osebnih želja v življenju.

Sade Sati

To obdobje ponuja primerjavo z izpitnim obdobjem na fakulteti. Planet Saturn nam postavlja določene preizkuse na naši poti. Njegovo energijo čutimo bolj resnobno, disciplinirano, hladnejšo. V kolikor nismo pometali vse težave in ovire pod predpražnik, ampak se soočali z njimi, jih ozavestili in razrešili, nas bo Saturn nagradil. Dal nam bo priznanje, nagrado. Če pa smo ignorirali njegovo delovanje (disciplino, urejenost, skromnost…), nam bo neizbežno dal svojo lekcijo. Po sedmih letih in pol se bomo marsikaj naučili od njega, prepoznali dobrobit njegovega delovanje z globljim razumevanjem in hvaležnostjo..
Lahko se rodimo v Sade Satiju. Moje življenje na primer se je začelo v Sade Satiju. Sade Sati nam lahko prinese tudi veliko dobrega v življenje. V drugem Sade Satiju sem se poročila, rodila dva otroka in zgradila hišo. Sade Sati zahteva samo red, disciplino in delo. Seveda, prinese določene ovire in napetosti, lahko pa ti prinaša tudi uspeh.
Pravzaprav številni ljudje v tem obdobju uspevajo doseči nove višine v svojem osebnem razvoju. Sade Sati se ukvarja z izpolnjevanjem dolžnosti, ne sprašuje pa te ali se strinjaš s tem ali ne. Če je tak običajen način življenja, ga Sade Sati dejansko nagradi. Če pa nekdo ne mara discipline in dela, ga Sade Sati seznani z ovirami in težavami.

Kdaj nastopi SADE SATI?

Sade Sati nastopi vsakih 29 let od prvega Sade Satija. Traja približno sedem let in pol. Prvi Sade Sati nekateri živijo že v otroštvu, drugi v obdobju odraščanja, spet tretji pa po svoji polnoletnosti.
Djotiš natalna karta ima dvanajst hiš (bhav). V eni izmed njih je postavljena natalna Luna.
Ko se Saturn v tranzitu približa astrološki hiši, ki je pred hišo, v kateri je pozicija natalne Lune, se prične obdobje Sade Satija. “Vrh” Sade Satija nastopi, ko se Saturn nahaja ravno nad hišo natalne Lune in zaključni del, ko se premakne v naslednjo hišo od naše natalne Lune. Saturn je počasen planet in potrebuje dve leti in pol skozi posamezno hišo, skozi vse tri hiše pa sedem let in pol.
Obstaja laično prepričanje, da obdobje Sade Satija prinaša vedno nezadovoljstvo, razočaranje, napetosti in težave, vendar dejansko ni čisto tako. Saturnovo obnašanje je odvisno še od mnogih drugih vplivov. Če Saturn deluje kot radž joga karaka, bo to obdobje bolj prijazno. Večina ljudi gre v življenju skozi dva do tri obdobja Sade Satija, štiri obdobja so zelo redka.
V sanskrtu pomeni Sade polovico in Sati sedem. Indijci dajo veliko poudarka na to obdobje. To obdobje posvetijo globoki duhovni rasti in napredku.

V bistvu gre za zaključevanje starega in začetek novega.

To je čas upočasnjenega delovanja in vsak ga doživlja na sebi lasten način.
Obdobje Sade Satija nas želi usmeriti poleg materialnega področja tudi na področje duhovne in osebne rasti. Namenjeno je prebujanju in soočanju z našo notranjostjo, z duhom in dušo ter delovanjem za druge (Karma Yoga). Morebitne ovire in težave nas vzpodbujajo na drugačen pogled na življenje. Odvržemo iluzije in snamemo rožnata očala. V tem obdobju se soočamo tudi s posledicami preteklosti, katere lahko presežemo.

Kako lahko izboljšamo delovanje v obdobju SADE SATIJA

Djotiš pozna veliko ukrepov v prid izboljšav delovanja tega obdobja.

Kar ne moremo spremeniti, sprejmimo.

Poiščimo rešitev za težave, ki so že na obzorju. Poskušajmo delovati v odpravljanju občutkov krivde in vloge žrtev.

Priporočljiva je redna meditacija – samo bodimo v tišini, da lahko najdemo tišino znotraj sebe vsaj 15 minut na dan. Sčasoma se začno izklapljati misli v našem umu. Prebirajmo literaturo osebne in duhovne rasti, poglabljamo se v sebe, ozaveščajmo zdrav način življenja, bodimo sočutni.

Izjemno učinkovito je izvajanje rituala yagye v našem imenu. Te izvaja v svojem raziskovalnem institu V New Delhiju Pandit dr.Dinesch Chandra Sati (naročimo jih lahko v Hramu modrosti Sairama).

Pomembno je, kaj vnašamo v svoje telo, tako hrana in pijačo, še posebej pa misli. Posvetimo telesu gibanje. Obstajajo še druge tehnike za modifikacijo karmičnih vplivov (npr. Rasa tehnike)
Rasa tehnika je zvočna tehnika, njen namen je preobražati neravnovesja v nas. Priporočljive so tudi donacije oziroma dobra dela za invalide, reveže, starejše in osamljene ter tudi ljudi “z dna socialne lestvice”, saj ti ljudje v bistvu »utelešajo« Saturna.To naj bi počeli z namenom spoznavanja in razumevanja tudi te plati življenja. Z uravnoteženim življenjem lahko učinkovito izboljšamo svojo karmo. Vse to je dobro začeti že v obdobju pred Sade Satijem, potem večjih problemov tekom Sade Satija ne bi smelo biti..

Prvi cikel Sade Satija – Saturn prehaja 12. hišo od hiše, v kateri je Luna, traja dve leti in pol. Večinoma se dotakne bližnjih sorodnikov, staršev, bolj kot družine same.
V drugem ciklu Sade Satija Saturn prehaja hišo, v kateri je Luna. Vpliva na osebo sámo, tako v družinskem kot poslovnem področju. V ospredje stopi zdravje osebe, finančno stanje, prijatelji, odnos do sebe. Lahko pride do povečanja nepotrebnih izdatkov, izgube na poslovnem področju… Pa vendar zopet in zelo pomembno je preučiti celotno karto. Ljudje se velikokrat ustrašijo Sade Satija. Vendar je strah odveč. Tudi, če pride do kakršnikoli preobratov v življenju, sčasoma ugotovimo, koliko novih možnosti se nam je odprlo s to spremembo. Velikokrat nam ravno Sade Sati poda situacijo, za katero smo čez čas hvaležni.
V tretjem ciklu Saturn prehaja drugo hišo, gledano od hiše, v kateri je Luna. Vpliva na zdravje, otroke, družino in fizično telo, sorodnike in prijatelje. Vendar, preden naredimo kakršnekoli zaključke, je potrebno, da astrolog natančno preuči karto. Rezultati so lahko zelo različni.
Ni slučaj, da pridejo številni na svetovanje ravno, ko se jim začenja Sade Sati.

Vedska in zahodna atrologija se razlikujeta

Dve astrologiji, dva različna pristopa. Slika neba, ki se uporablja v djotišu ni enaka sliki neba, ki je izhodišče za zahodno astrologijo. Vedska astrologija ali djotiš uporablja zvezdni ali sideralni zodiak, temelj so mu Zvezde stalnice (Nakšatre). V nasprotju z zahodno astrologijo, ki uporablja sezonski ali tropski zodiak, ki temelji na točki pomladanskega enakonočja.

V obeh astrologijah se zodiak začenja s prvo stopinjo Ovna in konča z zadnjo stopinjo Rib. Vendar je razlika v določitvi prve stopinje Ovna. V djotišu prva stopinja Ovna dejansko sovpada s prvo stopinjo astronomskega ozvezdja Ovna. V zahodni astrologiji pa je prva stopinja Ovna določena s točko, v kateri je Sonce na dan pomladanskega enakonočja. Sonce pa na prvi dan pomladi ni vsako leto na istem mestu. Zaradi počasnega vrtenja nagnjene zemeljske osi, točka pomladanskega enakonočja počasi drsi nazaj, na leto približno za 50 kotnih sekund. To pomeni, da znese v času obstoja zahodne astrologije do sedaj približno 24 stopinj. Ta razlika se imenuje ayanamsa. Ayanamsa znesek se odšteje od položaja planetov v tropskem zodiaku, da bi dosegli položaj zvezdnega zodiaka(djotiša). To pomeni, da Sonce na dan pomladanskega enakonočja, ki predstavlja prvo stopinjo Ovna v tropskem zodiaku zahodne astrologije, v resnici ni v astronomskem ozvezdju Ovna, pač pa šele na začetku Rib. Zato bo Sonce v natalni karti djotiša v primerjavi z zahodno astrologijo pomaknjeno za eno astrološko znamenje nazaj, razen v primeru, če smo rojeni od 15. do 20. v mesecu.

Zahodna astrologija za naše osebno astrološko znamenje vzame znamenje, v katerem je Sonce v trenutku našega rojstva. Na drugi strani pa djotišu vlogo osebnega astrološkega znaka (lagna) pripada znamenje, ki je v trenutku našega rojstva na vzhodnem obzorju, t.i. ascendentu. Sicer pa djotiš podaja mnogo večji poudarek na položaj Lune, kajti Luna predstavlja našo zavest in naš um, v katerem so shranjene vse izkušnje v tem življenju.

Djotiš je kot garmin po zemljevidu življenja

Planeti na nebu so natančna preslikava planetov v nas samih.
Vesolje deluje kot hologram.
Kakršen je makrokozmos, takšen je tudi mikrokozmos.

Kar je v makrokozmosu (vesolju) je v mikrokozmosu (v nas). Pod drobnogled vzemimo planet Luno in njen vpliv na planet Zemljo. Luna ima moč delovanja, spuščanja in dvigovanja gladine mogočnega oceana. Princip delovanja planeta Lune se odraža tudi v našem telesu. Ker pa mi nismo samo telo, se odraža delovanja tako na mentalnem, emocionalnem kot duhovnem nivoju. Kakor princip planeta Lune deluje na nas, delujejo tudi ostali planeti.
Djotiš nam kot garmin poda jasnejšo sliko poti. Obenem nam natančno pokaže, kje na poti bodo ovire, blokade. Pokaže nam konfiguracijo poti ali bo vijugasta ali ravna pot. Lahko pa nas bo premetavalo po makadamski poti. Vidimo pa tudi časovno opredeljenost s pomočjo period djotiša.
Mogoče doživljamo v partnerski zvezi zelo turbulentno obdobje. Če vidimo v natalni karti, da se bo to obdobje kmalu končalo in bo zapihal mirnejši veter, bomo imeli pomemben podatek za našo odločitev ali naj odidemo iz zveze ali naj se ta čas raje posvetimo intenzivnejši osebni rasti.

S poznavanjem trenutne postavitve planetov v karti, lahko tudi z drugimi tehnikami osebnega in duhovnega razvoja pripomoremo k bolj radostnemu, bolj srečnemu in bolj kvalitetnemu življenju.

Luna (Chandra) v vedski astrologiji

Kar je v makrokozmosu (vesolju) je v mikrokozmosu (v nas). Pod drobnogled vzemimo planet Luno in njen vpliv na planet Zemljo. Luna ima moč delovanja, spuščanja in dvigovanja gladine mogočnega oceana. Princip delovanja planeta Lune se odraža tudi v našem telesu. Ker pa mi nismo samo telo, se odraža delovanja tako na mentalnem, emocionalnem kot duhovnem nivoju. Kakor princip planeta Lune deluje na nas, delujejo tudi ostali planeti.

Položaj lune (Chandre) v natalni karti je izjemnega pomena. V vedski astrologiji je luna (Chandra) najpomembnejša graha. Simbolizira stanje duha, naše misli in čustva (manas), zaznave in spoznanja.
Chandra je graha, ki simbolizira stanje naše zavesti. Z dobro postavitvijo položaja Lune imamo bolj razvito zavest, boljši vpogled v življenjske situacije, boljšo kvaliteto zbranih podatkov, boljšo percepcijo sebe in okolice ter pozitivno naravnanost. Smo čustveno stabilnejši, naš odnos z mamo je prisrčen, topel, krasen. Tudi v vlogi mame smo bolj razumevajoči.
V primeru slabše postavitve, nam znanje djotiša poda orodje za izboljšanje moči in kvaliteto Lune. Priporočljive so yagye, puje, rasa tehnike, nošnja poldragih kamnov (saj vemo, da energija poldragih kamnov močno deluje na nas), postenje in še mnogo drugih.
Precej drugače je ali je oseba rojena podnevi ali ponoči, saj je njegova moč ponoči mnogo boj izražena kot podnevi. Pomembno je tudi ali je luna rastoča in svetla ali padajoča in temna.

Položaj lune (Chandre) v djotiš karti odkriva naše najgloblje potrebe. Odkriva področja naše potrebe po varnosti ter po čustveni podpori življenja. Razkriva našo sposobnost dajanja in prejemanja.

Zato ima Luna vlogo kraljice med planeti!

Neposredno vpliva na naše doživljanje sveta in razpoloženje, na našo neposredno izkušnjo. Gre za princip kreacije in negovanja. Če kot otrok ne dobimo dobre podpore, težje premagujemo izzive in napore v življenju.

Vsaka natalna karta je edinstvena.

Ime za luno v sanskrtu je Chandra, drugo sanskrtsko ime pa je »Soma«, v prevodu je to »božji nektar«. Položaj lune nam tudi pokaže, koliko »življenjskih sokov« se bo pretakalo v nas. Lunino znamenje je Rak, najbolje pa se počuti v Biku. Najmanj pa ji ustreza položaj v Škorpijonu, kjer je debilitirana. Ljudje rojeni ob prazni Luni imajo lahko tendenco manjše psihološke moči kot ljudje, rojeni ob polni Luni.

Z delom na svoji osebni in duhovni rasti lahko bistveno spremenimo naše življenje v tendenci harmonije, notranje moči in radosti

Vendar djotiš ne deluje kot recept za peko peciva, pri katerem zmešaš sestavine in spečeš. Potrebno se je poglobiti v karto, zaznati subtilnosti, ki lahko podajo drugačno sliko kot je bila na prvi pogled.
Lunina barva je bela, povezujemo jo z vsemi vodnimi aktivnostmi, tudi dežjem, čustveno stabilnostjo, domišljijo, lepoto in milino, plodnostjo in materinstvom, potovanji ter gostinstvom. V djotišu je pomemben tudi položaj lune v določenem ozvezdju (nakshatra), ki nam še podrobneje definira karakter človeka. V vedskI kulturI so na tej osnovi določali praznike in rituale, ki jih še vedno izvajajo v današnji Indiji. Prav tako je to osnova za izračun kompatibilnosti med dvema osebama, ki se želita poročiti, saj naj bi to bilo še vedno bistvenega pomena za zakonsko srečo

Je Djotiš napovedovanje prihodnosti?

Namen djotiša ni napovedovanje prihodnosti, saj bi s tem mogočno vedsko znanje razvrednotili in odvzeli svobodno voljo posamezniku. Zato je izjemno pomembno, da je zavest djotiš svetovalca razširjena in na visoki ravni. Na djotiš svetovanju naj bi svetovalec tudi stranko popeljal v zavest prečiščenega pogleda, da sam uzre svojo pot delovanja in možnosti na svoji poti.

Lahko prikažemo stvari preko energijskih projekcij, saj vemo, kakšna energija bo prisotna. Djotiš je vedsko znanje, povezano z vedsko filozofijo, med drugim tudi z reinkarnacijo, s prejšnjimi življenji. V nizu življenj pride do izravnav. Če smo si v prejšnjem življenju izbrali izkušnjo slabega odnosa do partnerja, bomo verjetno v tem življenju želeli izkušnjo, da je partner nestrpen do nas in bomo verjetno dobili težavnejšega partnerja. Zakon karme (zakon akcije-reakcije) je v vedski kulturi prisoten. Obstaja pa vseeno možnost, da gre v tem življenju zgolj za izkušnjo.

Moje srečanje z Djotišem

Že v otroštvu me je privlačil svet onkraj, svet, ki je našim očem prikrit.
Zakaj se nekaj dogodi?
Katera sila nas vodi?
Z védenjem o obstoju močne Prasile o kateri govori Martin Kojc ali Stvarnik sem se rodila…raziskovala sem naprej…Kako nas ta Prasila vodi? Imamo tudi mi kakšen vpliv?… Dolgo sem si zastavljala ta vprašanja. Moje življenje na deželi mi je omogočalo umik v kotičke sredi gozda, v naravo, kjer sem lahko nemoteno razmišljala o teh vprašanjih…sestavljala sem mozaik.

Obisk Indije pa mi je še intenzivneje odkril plasti moje osebnosti. Petnajst let nazaj sem se prvič dotaknila tal »Bharata«, misteriozne indijske dežele. Že prvi korak je bil dovolj za osvojitev mojega srca. Ob vsakem nadaljnjem obisku, zvrstilo se jih je že dvanajst, sem odstirala tančice okrog svoje Biti skozi srečevanje z različnimi oblikami življenja, rasami, religijami, barvami kože, vonji, okusi, živostjo barv. Kmalu me je pritegnil vedski astrolog z natančnimi uvidi v moje življenje s pomočjo branja natalne djotiš karte.

Odlična učiteljica Mateja Kunc je ravno takrat ustanovila Šolo djotiša. Četrtki so postali moji najlepši dnevi, dnevi druženja s planeti in dragimi sošolci. Djotiš me je očaral s svojo globino, modrostjo, védenjem o življenju, natančnostjo. Grahe ( planeti) so mi postajale prijateljice, žive, vsaka mi je nekaj sporočala v svoji govorici. Znanje pridobljeno na različnih seminarjih, vključno z sedemletnim šolanjem na Duhovni Univerzi, se je zlilo s poznavanjem djotiša. Po zaključku šole djotiša sem spoznala tradicionalnega učitelja iz izvorne družine djotiša, dr. Pandita Dinesch Chandra Satija, doktorja djotiša in sanskrta. Rodil se je v Jyotir Mathu v osrčju Himalaje, zibelki djotiša in središča poznavalcev Resnice, reda imenovanega.Shankaracharya. Je tudi direktor Himalaya Research Instituta. Že več let v Hramu modrosti Sairama vodi seminarje, djotiš svetovanje in vastu. Pandit je najvišji kastni red, brahmani, ki posedujejo obširno vedsko znanje in so usposobljeni za izvajanje preventivnih mer in odstranjevanja blokad s pomočjo posebnih ritualov Jyagyj.

Že sam študij me je posrkal vase. Na predavanju so me bila sama ušesa, razjasnjevalo se mi je vse po vrsti…zakaj so se mi dogajale določene stvari… kaj je bil namen tega…kakšne energije stopajo v moje življenje…kdaj imam turbulentno obdobje…katera področja življenja bodo izpostavljena v prihodnosti…kakšne izkušnje želi moja duša…zakaj je prišel v moje življenje ravno ta partner…kateri so moji talenti…katero delo izhaja iz klica moje duše…katero obdobje me podpira pri mojih projektih…katere so šibke točke mojega telesa…veliko bolje razumem zgodbe mojih dveh hčera in moža…
Ko uvidim bolj turbulentno obdobje, naročim pri Panditu dr. Dinesh C. Satiju yagyo. Njegovih trinajst panditov v njegovem institutu opravl za mene obred, da se sprosti zastala energija.

Natančnost Djotiša

Za točnost predvidevanja ima djotiš časovna obdobja – daše, s katerimi natančno pokaže časovno in energijsko opredelitev določenega obdobja in področja življenja.

Preprečimo neprijetnosti, preden se bodo zgodile.

Namen djotiša ni samo vnašanje svetlobe v naša življenja, temveč tudi povečanje svobodne volje. Z vnosom svetlobe je manj teme. Nismo več opazujoč sopotnik v avtomobilu, ampak voznik za volanom, ki si sam izbira svojo pot.

Moč djotiša ni samo v prepoznavanju
energije dogodkov in časovne opredeljenosti,
temveč tudi v ukrepih izboljšanja in preprečevanja slabih stvari.

Ali naj se povetim karieri ali naj si ustvarim družino?

Djotiš nam prikaže energijo obdobja, v katerem se nahajamo in v katerega prihajamo. Hitro nam postane jasno, katero področje življenja bo bolj izpostavljeno in kam bo potrebno vlagati energijo.
Pokaže nam ali smo ustvarjeni za samostojni posel ali pa je za nas bolje kolektivno delo. Ali naj se posvetimo gradnji hiše ali naj raje kupimo stanovanje? Ali se je potrebno posvetiti družini ali začeti nov posel?

Partnerska kompatibilnost

Partnerska kompatibilnost v djotišu je posebna tehnika, kjer se z natančno primerjavo partnerjevih natalnih kart naredi analiza medsebojnega ujemanja. Djotiš ne poda mnenja o pravilnem izboru partnerja ampak pove, kakšne so značajske posebnosti partnerja in medsebojno ujemanje.

Kdaj je najboljši čas za spremembe?

Muhurta je znanje v djotišu o izboru najbolj ugodnega začetka neke aktivnosti, s katerim povečamo možnost uspeha željene aktivnosti.

Kako lahko uresničimo svoje potenciale?

Djotiš nam poda vpoglede v naše potenciale. Velikokrat so naši talenti in potenciali skriti globoko v nas in se jih ne zavedamo. Z djotišem se nam le-ti razkrijejo in jih ozavestimo.
S tem se nam odpre možnost delovanja skladno s seboj in posledično bolj izpolnjeno življenje. Naše življenje je s tem bolj motivirano in delo nam nudi užitek. Delujemo v polnem pretoku »axis mundi«.

Indijska praksa

V praksi indijske tradicije se naredi djotiš analiza pred vsako poroko, odprtjem poslovnih poti, saj djotiš razkriva partnersko združljivost in medsebojno ujemanje značajev. Doktrina karme je eden od temeljnih naukov indijske filozofije