Ritual hoje po žerjavici

Ritual hoje po žerjavici je starodavni ritual, ki se uporablja po vsem svetu. Njegov namen je čiščenje z elementom ognja, dviganje energije ter preseganje strahov.

Kaj je Ritual hoje po žerjavici?

Ritual hoje po žerjavici je starodavni ritual, ki se uporablja po vsem svetu. Namen je prebuditi energijo, čiščenje z elementom ognja ter preseči strahove. Pri nas je bolj znan po tem, da presežemo omejujoča prepričanja. Ko se udeležimo delavnice ugotovimo, da postane nemogoče mogoče z določenimi pripravami. Ta izkušnja nam pomaga, da premaknemo meje mogočega. Dobimo več samozaupanja in večji občutek lastne vrednosti.​

Misterij ognja

Že stare civilizacije so poznale zdravilne energije ognja…v trenutku združitve zavesti človeka z zavestjo ognja se zgodijo čudeži…ogenj nas obdari…spremeni vse, kar ni čisto v čisto…sproščajo se blokade, ki so pogosto vzrok zdravstvenih težav… na Ritualu hoje po žerjavici se globoko in z vsem spoštovanjem priklonimo mogočnosti ognja ter se mu predamo z vsem srcem…takrat začutimo globoko spoštovanje do samega sebe in do drugih…strah, ki ga morda imamo pred tem, se transformira v nekaj višjega…takrat se zgodi fenomen, ki je poznan kot feniks…iz pepela starega se dvigne novi človek na krilih možnosti nove kreacije.​

Od kod izvira Ritual hoje po žerjavici?

Ritual hoje po žerjavici izvajajo po vsem svetu, tako v Afriki, Rusiji, Indijanci, Šamani, v vseh državah sveta, vsak na svoj način. Osnovni namen pa je vselej isti, čiščenje z elementom ognja in dvig energije.

Kdo zmore hojo po žerjavici?

Ritual hoje po žerjavici zmore vsak, ki se za to odloči in ga to zanima

Kaj pridobimo s hojo po žerjavici?

Premaknemo meje svojih sposobnosti in dvignemo samozavest

Že kot otroka so nas svarili: ne hodi k ognju, beži stran od ognja, da se ne opečeš. Ravno to sedaj počnemo namerno. Razumsko pojava hoje po žerjavici ni mogoče razložiti. Moči ognja se preprosto prepustimo in tako doživimo uspeh, za katerega se nam ni bilo treba bojevati. Ta izkušnja nam pomaga tudi v vsakdanjem življenju, ko se pred nami pojavi na videz nepremostljiva ovira. Takrat se pa spomnimo izkušnje z Rituala hoje po žerjavici in si rečemo: “Tudi takrat je bilo videti nemogoče, pa mi je uspelo!”

Spoprimemo se z strahom

Strah je največja zavora za razvoj naših sposobnosti. Naredili bi to in ono, lotili bi se novega posla, če nas ne bi bilo strah. Po Ritualu hoje po žerjavici dojamemo strah kot normalen pojav, ki nas ščiti. Je koristen in ne bi mogli živeti brez njega. Pri hoji po žerjavici se strahu zavedamo, ga ne potiskamo stran, ampak si ga priznamo. Običajno strah nosimo nekje na telesu: stiska nas v prsih, trebuhu, grlu, glavi..Vse strahove prepoznamo in gremo v sam strah in ga diskreiramo. Ko se enkrat upamo pogledati v sam center strahu, ugotovimo, da je strah nekaj, kar smo si sami ustvarili. Imamo strahove, ki nas varujejo, pa tudi tiste, ki zavirajo razvoj naših sposobnosti in talentov.
Ognju žrtvujemo bolezen, strahove, slabe navade, sebičnost, zavist in vse nezaželene lastnosti, da nas varno pusti čez. Ameriški Indijanci si predstavljajo, kako jih duh ognja drži za roko in jih pelje čez. V Grčiji nosijo udeleženci hoje po žerjavici v rokah ikone, ki jim pomagajo varno čez ogenj.

S hojo po žerjavici prebudimo notranji ogenj, našo energijo, ki je v nas zablokirana

Ali drugače povedano – svojega feniksa, ki je na ta trenutek komaj čakal, prebudimo iz pepela. S tem, ko se odločimo, da gremo bosi čez razbeljeno žerjavico, prevzamemo odgovornost za svoje početje. Nihče ne more prevzeti te odgovornosti namesto nas, ne mojster, ne preostali udeleženci. Prevzamemo jo mi sami, pri polni zavesti. Tako se naučimo prevzemati odgovornost tudi za svoje življenje. S tem, ko gremo čez žerjavico, prebudimo svoje skrite moči, samozavest nam zraste in od tega trenutka se bolj zanesemo nase.

Kako potekajo priprave na hojo po žerjavici?

Pred hojo po žerjavici imamo temeljite priprave, od 7 do 8 ur, ki potekajo v skupini. Skupine so lahko različno velike od nekaj ljudi do velikega števila, tudi 300 ljudi. Priprave so ključnega pomena, saj nas popeljejo od fizičnih zakonov v duhovne.

Imajo tri komponente:

  • Prvi del je teoretičen, v katerem je razložen celoten proces;
  • Drugi del so vaje sproščanja in prepuščanja z gong kopeljo. Pomembno je, da se sprostimo, se iz razuma premaknemo v srce, saj naš um preprosto ne more dojeti, kako se na 800 stopinjah ne opečemo;
  • Tretji del poteka okoli ognja, povezujemo se z njim, plešemo okrog njega, ga začutimo. Začnemo najprej s pisanjem svojih strahov in dvomov, ki jih vržemo v ogenj. V ognju ti strahovi zgorijo. Nato začnemo proces zbliževanja z ognjem in postajamo eno z njim. Poznamo sicer fizične zakone ampak večurne priprave omogočijo, da počasi drsimo iz fizičnih v duhovne zakone, ki nam omogočijo, da postanemo eno z njim. Počasi izklopimo razum in se prepustimo elementu ognja. Zadnja vaja, ki jo izvedemo približno pol ure pred hojo po žerjavici, je najbolj pomembna, saj predstavlja 40% pripravljenosti. To je povezovanje z ognjem. Zaključimo s hojo po ognjeni preprogi.

Kako je možno, da udeleženci bosi prehodijo žarečo preprogo?

Duhovne zakone, ki nam to omogočajo, je težje razložiti kot fizikalne zakone.
Pri fizikalnih zakonih nekaj izmerimo, stehtamo in z lahkoto dokažemo delovanje. Hoja po žerjavici pa ni v domeni razuma. Pri tej izkušnji je potrebno razum izključiti ter se povezati in postati eno z ognjem. V fizičnih zakonih to ni možno, v duhovnih pa je.
Potek priprave nam omogoča, da za nekaj časa zapustimo fizične zakone in vstopimo v duhovne ter se z bosimi nogami sprehodimo po vroči žerjavici.
Že Einstein je s svojo teorijo relativnosti dokazal, da vesolje v bistvu ni materialno, temveč ga sestavlja prepleten vzorec energij in vibracij. Stvari in predmeti so videti ločene, ko pa jih na finejših ravneh zaznamo z našimi čutili, se izkažejo kot čista energija. Raziskave v kvantni fiziki so dokazale, da že s samim opazovanjem spreminjamo najmanjše delce. Ni možno nekaj opazovati, ne da bi vplivali na predmet opazovanja. Spomnimo se primera, ko smo nekoga opazovali, ne da bi on to vedel in naenkrat se je obrnil k nam. Pri materialih kot je kamen in železo to ni tako evidentno, kot pri vodi in ognju ali živih bitjih. Pri slednjih so rezultati očitnejši. Japonski znanstvenik Masuru Emoto je raziskoval »spomin vode« in potrdil omenjene ugotovitve.

Pri sami hoji po žerjavici se za trenutek odmaknemo od fizičnih zakonov »teorije ločenosti« in vstopimo v duhovne zakone »enosti«. 

Ritual hoje po žerjavici

Ritual hoje po žerjavici vodi
Majda Zabukovec Brčvak,
mojstrica Rituala hoje po žerjavici

V mojstrstvo jo je uvedel izjemni mojster Rituala hoje po žerjavici Franjo Trojnar, ki je izvedel že več kot 300 ritualov in čez žerjavico popeljal več kot 7000 udeležencev.