LUNA (CHANDRA) V VEDSKI ASTROLOGIJI

Položaj lune (Chandre) v natalni karti je izjemnega pomena. V vedski astrologiji je luna  (Chandra) najpomembnejša graha. Simbolizira stanje duha, naše misli in čustva (manas), zaznave in spoznanja.

Chandra je graha, ki simbolizira stanje naše zavesti. Z dobro postavitvijo položaja Lune imamo bolj razvito zavest, boljši vpogled v življenjske situacije, boljšo kvaliteto zbranih podatkov, boljšo percepcijo sebe in okolice ter pozitivno naravnanost. Smo čustveno stabilnejši, naš odnos z mamo je prisrčen, topel, krasen. Tudi v vlogi mame smo bolj razumevajoči.

V primeru slabše postavitve, nam znanje djotiša poda orodje za izboljšanje moči in kvaliteto Lune. Priporočljive so yagye, puje, rasa tehnike, nošnja poldragih kamnov (saj vemo, da energija poldragih kamnov  močno deluje na nas), postenje in še mnogo drugih.

Precej drugače je ali je oseba rojena podnevi ali ponoči, saj je njegova moč ponoči mnogo boj izražena kot podnevi. Pomembno je tudi ali je luna rastoča in svetla ali padajoča in temna.

Položaj  lune (Chandre) v djotiš karti odkriva naše najgloblje potrebe. Odkriva področja   naše potrebe po varnosti ter po čustveni podpori življenja. Razkriva našo sposobnost dajanja in prejemanja.

 Zato ima Luna vlogo kraljice med planeti.

Neposredno vpliva na naše doživljanje sveta  in razpoloženje, na našo neposredno izkušnjo. Gre za princip kreacije in negovanja. Če kot otrok ne dobimo dobre podpore, težje premagujemo izzive in napore v življenju.

Vsaka natalna karta  je edinstvena.

Ime za luno v sanskrtu je Chandra, drugo sanskrtsko ime pa je »Soma«, v prevodu je to »božji nektar«. Položaj  lune nam tudi pokaže, koliko »življenjskih sokov« se bo pretakalo v nas. Lunino znamenje je Rak, najbolje pa se počuti v Biku. Najmanj pa ji ustreza položaj v Škorpijonu, kjer je debilitirana. Ljudje rojeni ob prazni Luni imajo lahko tendenco manjše psihološke moči kot ljudje, rojeni ob polni Luni.

Z delom na svoji osebni in duhovni rasti
lahko bistveno spremenimo naše življenje
v tendenci harmonije, notranje moči in radosti.

Vendar djotiš ne deluje kot recept za peko peciva, pri katerem zmešaš sestavine in spečeš. Potrebno se je poglobiti v karto, zaznati subtilnosti, ki lahko podajo drugačno sliko kot je bila na prvi pogled.

Lunina barva je bela, povezujemo jo z vsemi vodnimi aktivnostmi, tudi dežjem, čustveno stabilnostjo, domišljijo, lepoto in milino, plodnostjo in materinstvom, potovanji ter gostinstvom. V djotišu je pomemben tudi položaj lune v določenem ozvezdju (nakshatra), ki nam še podrobneje definira karakter človeka. V vedskI kulturI so na tej osnovi določali  praznike in rituale, ki jih še vedno izvajajo v današnji Indiji. Prav tako je to osnova za izračun kompatibilnosti med dvema osebama, ki se želita poročiti, saj naj bi to bilo še vedno bistvenega pomena za zakonsko srečo.